Släktforskningen

Sidan uppdaterad 2002-12-20

Föreningar | Program | Resultat | Register.

Jag har släktforskat sedan 1995 och tycker att det är väldigt intressant. Innan jag började med detta hade jag nära nog inga kunskaper om platser eller namn längre tillbaka än till farfar och morfar.

Det normala när man börjar släktforska är att intervjuva äldre släktingar för att den vägen få reda på så mycket som möjligt men tyvärr finns bara min mor och hennes syster kvar. Så den intervjuven var snabbt avklarad. Några hållpunkter fick jag och det fick igång mig efter ett slag.

Mina anor visade sig finnas på olika ställen i Sverige, Skåne, Blekinge, Småland och Gotland. Efter idogt sökande i arkiven så kom jag "lätt" till börja av 1800 talet sedan började det stöka.

Vid ett tillfälle tittade jag in på nättidningen Rötter och sidan med projekt för att se om någon forskat på Gotland där min kanal in där var en folkskollärare Karl August Palmqvist som var född i Eke församling 1839. Bingo, en dam presenterad sitt och sina systrars arbete med släktforskning och renskrivning av arkivarier. Jag kontaktade henne och hon var villig att med några referenspersoner se om det fanns machningar. Efter några dagar kom svaret per e-mejl, en textfil på 21 sidor med mina anor, på vissa grenar 10 generationer tillbaka från Palmqvisten. En anfader som var född 1515 och varit tingsdomare. Då Palmqvisten var gemensam ana fanns naturligtvis ytterliggare kopplingar så jag skickade i min tur över listan på ättlingar till Palmqvisten. Något senare kom svaret, vi var släkt på mycket långt håll , hennes mor och jag var sk 6 männingar. Alltså inte släkt i vanligt tal men ändå en kul episod vad internet kan användas till.

Jag kommer att presentera mina forskningsresultat på dessa sidor allteftersom jag får tid

Föreningar och organisationer.
Genline

Driver ett projekt där man planerar att scanna in sveriges alla kyrkböcker och mot en prenumeration
låta intresserade komma åt dessa utan att behöva gå till biblioteket eller beställa från SVAR.
DIS Föreningen för datahjälp i släktforskningen, allmän information

Till början av sidan 

Släktforskningsprogram.

Här begränsar jag mig till de av mig kända svenska program som jag vet fungerar under Windowsvarianterna, Windows 95/98 NT4, Windows 2000 och Windows XP, sk 32 bitars program. Att tänka på är att vissa av dem har begränsade lagringsmängder när de körs under någon av Windows 9x varianterna.
Anarkiv Program jag själv för närvarande använder och alltså det bästa!!!! ;-)
Win Family Danskt program som finns på alla skandinaviska språk.
Min Släkt Ett förhållandevis nytt svenskt program har i skrivande stund versionsnummer 3.1. Ett mycket lättanvänt, snabbt och stabilt program till ett mycket bra pris. Gratisversionen är fullt funktionibel men den flaggar i tid och otid om att det är ett oregistrerat exemplar.
DIS-Gen Ett program som DIS själva har tagit fram, har nu versionsnummer 8,xx. Programmet säljs bara till medlemmar i Föreningen DIS till ett förmånligt pris. Ett mycke bra program.
Holger Ytterliggare ett Svenskutvecklat program.
Av de ovan nämnda programmen vet jag att DIS-Gen, Anarkiv och Min Släkt kan genererar HTML kodade sidor för dem som vill publicera sina resultat på internet.
Kostnadsfri demo kan, med vissa begränsningar, hämtas för vart och ett av programmen. På Anarkivs hemsida kan version 5.3 Lite hämtas helt gratis, begränsningen ligger i antaler rapporter som går att skriva ut samt att ingen support lämnas så oregistrerat.

Till början av sidan 

Forskningsresultat
Här är antavlorna för mig och min sambo. Tavlan för Virginia har jag tagit fram den med en kombination av vanligt slitande framför läsapparaten och med hjälp av kontakter på internet. Bland annat har Björn Espell bidragit, tack Björn.
Johns tavla har jag endast matat in resultaten som jag fått av en släkting. Forskningen på min sambos sidan ligger för närvarande nere.

På min mors sida har jag tagit fram det mesta själv men även fått hjälp av Elisabeth Molin på Gotland.
På fars sida gäller samma förhållande men där har jag fått hjälp av en hejare på Skånsk släktforskning, Gert Pålsson .
På mina föräldras sida pågår forskningen hela tiden.

Om ni finner något av intresse eller några felaktigheter så tveka inte utan kontakta mig för rättning eller utbyte.

Min sambo föräldrars antavlor i fem generationer.
John Magnusson Här finns anor på Johns fars sida från Kävsjö och på hans mors sida från Skärstad och Haurida. Dessa församlingar finns i Jönköpings län.
Virginia Blixt Johns hustru, Virginia, har sina anor i Jämtlands län, i huvudsak från Hammerdal, Sikås, Ede, Mo med flera.
Lista, Svensk Namnlista i alfabetisk ordning på anor till John och Virgina.
List, English List of names i alphabetic order with John and Virginias ancestors
Mina föräldrars antavlor i fem generationer
Lars Erik Karlsson Mina anor på fars sida. Delvis från Skåne men i även från Blekinge. Någon gren förirrar sig även in i Småland.
Elisabeth Dahlström Mina anor på mors sida. Här är de från Skåne, Småland och Gotland.
Lista, Svensk Namnlista i alfabetisk ordning på anor till Lars-Erik och Elisabeth.
List, English List of names i alphabetic order with Lars-Erik and Elisabeths ancestors

Till början av sidan

Tillbaka till första sidan.