Ämne: RE: Nytt flygställe-Graddis
Datum: Tue, 15 Jun 1999 11:23:15 +0100
Från: mikael.andersson at boliden punkt se
Till: Jonas at skarmflyg punkt nu

Hej Jonas!

Fjället Skärrim ( reservation för stavningen ) är känt för oss hängflygare sedan början på 80-talet.

Just området där i kring kallar vi för "gränsen". Där finns b l a den kulle ( lilla toppen 1 km söder om vägen, rakt nedanför Skärrim ) där hängflyget startade i norra Sverige och som en eloge till instruktören Odd Johansen är den kullen, medelst champagnekrossning och skyltuppsättning, sedan början på 90-talet döpt till Odds hill. Odds hill är skolbacke som du säkert förstår. Här finns också det som kallas "långhanget". Det är åsen som ligger mitt emot Skärrim, 1 km öster om Odds hill. Här har många flugit sina första hang. Långhanget som ligger på västlig startvind är ca 30-90 m högt och mycket lämpat för topplandningar och skolning. Om man jobbar på bra kan man fortsätta nästan 5 km söderut längs hanget och passerar då förbi både en sträcka som är väldigt låg och flack och en som är hög och brant (250 m stup). När man kommer från Sverige och just har passerat "vattendelaren" kan man ställa bilen på en p-ficka där och gå ut längs åsen tills man hittar ett lämpligt startställe, kanske 15 minuter med skärmpåse.

"Gränsen" ligger på den Norska sidan vädermässigt och har oftast ett helt annat väder än vad man har bara nere i Sandviken. Det tenderar att blåsa väst eller öst då dalen styr upp vinden och ofta är det lågt i tak om du har annan vind. Bosse Kärrman har flugit våg på Odds hill vid sydlig vind, ca 8 m/s, han kom upp 800 m sedan var han tvungen bryta pga mörker. Skärrim har vi varit sugna på länge, främst kanske för att kunna hanga längs bergen upp mot Ikesjaure men vi har nog tänkt oss detta på våren då skoterleden vid hangets fot ger hämntningsmöjligheter och man kanske kan ta sig upp på Skärrim utan att käka anabola före. 1 mil s-o om Skärrim ligger berget Bäno, här kan man starta på väst-sydväst och ta sig på distans österut längs silvervägen. Detta är nog så intressant... Start någonstans ovan vägstationen i Merkenes.

Boende: Det är nog så enkelt att bo i stugan strax öster om gränsen, tak över huvudet, vatten i bäcken, öppen spis, sovsäck och liggunderlag. Vad kan man mer begära? Det är dessutom gratis... Vi har tältat uppe på starten på långhanget vid ett tillfälle med. Vi kom upp vid midnatt, hangade 2 timmar och lade oss i tälten med vingarna nedlagda utanför och när vi vaknade på morgonen tog vi ett hang till före frukost. Så ska man leva!

Vad gäller distans in i Norge så är det säkert inget problem vad avser färdtillstånd över gränsen. I tornet i Bodö är man mycket van att handskas med oss lakansdesperados då man har Keiservarden i Bodö med tidvis mycket stor aktivitet. Du har säkert mer info än jag om flugna distanser men jag vet att en skärm har flugit från Saltdal och ända ut mot Fauske. Enligt ryktet var han dock ganska illa till ett par gånger med landning i fjorden som följd... Nu har ju skärmflygare fördel av att ni klarar er på betydligt mindre landningar än oss, så en p-plats eller strandkant räcker förmodligen om det krisar.

Vi har ju varit till Bodö 3 år i rad och ska tillbaka i sommar igen så vi har ju tittat och funderat mycket medans vi har kört Junkerdal och Saltdal. Själv är jag övertygad om att norra sidan Junkerdal måste lyfta bra om du bara har solinstrålning och kan du hålla dig högt så borde det inte vara nåt problem att nå ut i den betydligt bredare Saltdal. Men hur är det att göra en bottenlandning i övre delarna av Junkerdal? Det måste vara ohyggligt turbulent med sjunkande luft längs skuggsidan och stigande längs solsidan och en trolig västlig vind längs dalen nere i botten. Det är ju samma höjdskillnader som i alperna men dalarna är ju bara en tiondel så breda som i alperna, åtminstone de ställen jag har flugit på. ( Laragne, Sisteron, Sederon, St Andres, Lachens.) Du har kanske mer erfarenhet av den här typen av flygning än jag men jag tror du gör bäst i att vara försiktig!

I Rognan finns det ett 800 m långt sportflygfält och lika höga hangkanter inom räckhåll om man vill bogsera, Bodöklubben är väldigt sugna på att få lära sig töving som dom säger. Strax norr om Fauske finns det en skidbacke som är mycket flygbar. Strax väster om Fauske finns det en enorm "hed" som måste vara utmärkt för bogsering. I Bodö finns det förmodligen bästa hang som vi har inom 60 mils radie. Dessutom är det en underbar stad med mycket trevligt folk och glada flygare. Rekomenderas! 16 mil norr om Fauske ligger Steigen. Här har man en aktiv flygklubb med ett mycket fint flygställe med fina möjligheter till kortare trianglar. Var där sommaren -92 och flög.

Micke. Albatross

Karta Ursäkta kvaliteten på kartan, jag hade bara en gammal fjällkarta här på jobbet!

Om ni provar så hör av er! Även om vi kanske inte är så sugna på att tumla runt nere i Junkerdal så kan vi vara intresserade av att flyga vid gränsen och resan kan ju bli billigare med lite samåkning...